Hormonen aan het werk

Vier hormonen spelen een belangrijke rol in de vrouwelijke cyclus. Twee stuurhormonen vanuit de hersenen, FSH en LH, en de twee vrouwelijke hormonen uit de eierstok, oestrogeen en progesteron.

FSH is de afkorting van follikel stimulerend hormoon. Dit hormoon trekt in het begin van de cyclus, tijdens de menstruatie, de groei van de eicel op gang. De groeiende follikel maakt in toenemende hoeveelheden oestrogeen aan. Dit hormoon doet de eicel uitrijpen en het baarmoederslijmvlies groeien en zet uiteindelijk de biologische klok aan waarmee de LH-piek wordt gestart.

LH is de afkorting van luteïnizerend hormoon. Het wordt kortstondig in een hoge dosis uitgescheiden om de eisprong te veroorzaken. Het is het LH dat opgespoord wordt bij ovulatietesten.

De eisprong zelf vindt zo’n 36 u na de piek plaats en zet de eierstok aan tot de aanmaak van progesteron. Dit hormoon moet de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder mogelijk maken.

"Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo