Roken en kinderen krijgen

Wie rookt en kinderen wil, heeft een extra goede reden om te stoppen met roken. Als je stopt, kan je namelijk een aantal van de vruchtbaarheidsrisico’s die met roken gepaard gaan weer omkeren. En dat zijn er heel wat.

Roken zou een oorzaak zijn van meer dan 13% van alle vruchtbaarheidsproblemen. Zo remt roken de werking van de trilhaartjes in de eileiders af, waardoor het transport van de eicel door de eileiders wordt vertraagd en de zaadcellen minder beweeglijk worden. Ook de zuurstofbevoorrading wordt verstoord. Daarnaast zijn er allerlei schadelijke effecten van teer en de vele andere afvalstoffen.

Vrouwen die roken, zowel actief als passief, moeten gemiddeld dubbel zo lang wachten op een zwangerschap.  Een rokende vrouw tussen de twintig en dertig jaar heeft een even grote kans op een succesvolle ivf-behandeling (in vitro fertilisatie) als een niet-rokende vrouw die tien jaar ouder is.  Ook heeft een rokende vrouw twee keer zo veel ivf-cycli nodig om zwanger te worden als een niet-rokende vrouw.  Rokende vrouwen hebben 60 procent meer kans onvruchtbaar te zijn dan niet-rokende vrouwen.  

Bovendien verhoogt roken het risico op een miskraam en op een te laag geboortegewicht van hun baby. Dat komt omdat nicotine en andere stoffen in sigaretten de productie van oestrogeen in de eierstokken afremmen, de aanleg en werking van de placenta verstoren en bovendien het erfelijk materiaal in de eicellen kunnen beschadigen. De combinatie van roken en de pil verhoogt dan weer het risico op hart- en vaatproblemen.  

Mannelijke rokers hebben meer kans op erectiestoornissen. Ook de kwaliteit van het sperma is sterk verminderd.  

Zowel bij mannen als bij vrouwen is de slaagkans van een fertiliteitsbehandeling (bv. ivf) aanzienlijk kleiner als ze roken.

Meer info

"Je hele perspectief op het leven verandert, zodra je een kind krijgt."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo