Spiraaltjes: een ankertje in de baarmoeder

Intra-uteriene anticonceptiemiddelen zijn middelen die in de baarmoeder worden ingebracht door de arts of gynaecoloog. Er zijn intra-uteriene anticonceptiemiddelen met koper (spiraaltjes) en met hormonen.

Een spiraaltje is geen eerste keuze als je nog niet vaginaal bent bevallen. Enerzijds omdat de plaatsing moeilijker of pijnlijker kan zijn, anderzijds omwille van het kleine risico op een opstijgende infectie via het vaginale draadje. Je kan dit het beste bespreken met je arts.

● Het koperspiraal wordt door een arts of gynaecoloog ingebracht in de baarmoeder van de vrouw.

De meeste spiraaltjes zijn gemaakt van een T- of ankervormig plastic frame dat gedeeltelijk omwonden is met koperdraad of met koperen blokjes. Het koper tast de zaadcellen aan waardoor ze meestal geen eitje kunnen bevruchten. Het slijmvlies van de baarmoederholte wordt door het koper ongeschikt voor innesteling.

Er zijn verschillende soorten en merken koperspiraaltjes op de Belgische markt. Het verschil zit in de hoeveelheid koper die ze bevatten en in de vorm.

Een koperspiraal werkt drie tot vijf jaar, afhankelijk van het type.

Lees meer over de voor- en nadelen van het koperspiraal.

● Het hormonaal spiraal geeft een zeer lage dosis van een hormoon af. Dit hormoon zorgt dat het baarmoederhalsslijm taai wordt. Zo is het minder toegankelijk voor zaadcellen. Het gaat de vorming van baarmoederslijmvlies tegen waardoor het de baarmoeder ongeschikt maakt voor innesteling. Normaal gezien heb je daardoor weinig of geen bloedingen meer. Het spiraal bevat voldoende hormoon om je gedurende 5 jaar te beschermen tegen zwangerschap.

Het hormonaal spiraal is zeer betrouwbaar maar beschermt niet tegen soa’s en hiv.

Lees meer over de voor- en nadelen van het hormonaal spiraal.

Lees meer

  • De Veilig Vrijenlijn (078 15 15 15) biedt de klok rond informatie over veilig vrijen, anticonceptie, hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook op www.allesoverseks.be kan je met je vragen terecht.

"Toen mijn vader mijn leeftijd had, was ik al geboren"

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo