Hendrik Cammu

"Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen."

  Hendrik Cammu

“Tussen je 24ste en 34ste is de beste periode om kinderen te krijgen. Vijfendertig is al zo geen ideale leeftijd meer om aan kinderen te beginnen, omdat je minder gemakkelijk zwanger geraakt en meer kans hebt op een miskraam.

Bij vrouwen is leeftijd echt wel de grote vijand als het op vruchtbaarheid aankomt. Rond 38-39 jaar komt de grote knik, dan gaat je vruchtbaarheid heel snel achteruit. Je hebt veel minder kans om zwanger te geraken en tegen je veertigste heb je bijna één kans op twee op een miskraam. Je hebt een veel grotere kans om een tweeling te krijgen, en dat houdt risico’s in. Zestig procent van de tweelingen wordt bijvoorbeeld te vroeg geboren. Je loopt meer risico dat je kind een aangeboren afwijking heeft, zoals het syndroom van Down. Op je veertigste is dat risico bijna 1 op 74, op je 44ste al 1 op 23. Bovendien heb je als moeder veel meer risico op problemen tijdens de zwangerschap, zoals hypertensie en zwangerschapsdiabetes.

Natuurlijk zijn er altijd verhalen van vrouwen die op oudere leeftijd een gezond kind krijgen. Maar iemand als Wendy van Wanten, die op haar 48ste nog bevallen is, dat is echt een uitzondering hoor. Zij moet een heel gezonde vrouw zijn. Er zijn echt niet veel 45-plussers die nog van een gezond kind bevallen.

Ook mannen ontkomen niet aan het leeftijdsprobleem hoor. Ook zij lopen, eens ze 45 zijn, meer risico op kinderen met chromosoomafwijkingen.

Anderzijds moet je ook niet te jong kinderen willen krijgen. Tienerouders: het lijkt bijna hip tegenwoordig. Maar zo ontzeg je je de mogelijkheid om een goede opleiding te genieten. Daarmee marginaliseer je jezelf. Tienerzwangerschappen beschouw ik als een vorm van armoede.”

Gynaecoloog Hendrik Cammu

 

 

Benieuwd naar jouw eigen vruchtbaarheid? Doe de test!

Nog meer getuigenissen:

"Je hele perspectief op het leven verandert, zodra je een kind krijgt."

Blijf op de Hoogte

Vind je deze website interessant en wil je graag op de hoogte gehouden worden van een mogelijk vervolg, laat dan hier je emailadres achter:

 
 
logo